Chiftelute manciuriene dupa pofta inimii

Reteta chiftelute manciuriene

„Pofta inimii” este cea care aduce liniştea când nu îţi mai place nimic, când simţi că porţi în suflet o povară. Doar ea îţi poate spune ce e bine pentru tine şi când este timpul pentru o schimbare în viaţa ta. Tot ea te îndrumă în direcţia corectă şi numai întrebându-ţi inima vei şti care este acel ceva care te scoate din monotonie.

Şi nu, nu e greu să îţi doreşti altceva. Închizi ochii şi visezi. Mai dificil este să treci peste poziţia defensivă a celor din jur. Majoritatea va considera că greşeşti. Până şi părinţii te vor blama pentru că nu eşti „în rând cu lumea”. Doar nu uita că întotdeauna contează ceea ce-ţi doreşti cu adevărat şi vei reuşi. Eşti liber să-ţi faci alegerile, iar ei sunt liberi să se muleze sau nu pe viaţa ta, aşa cum o vezi tu.

Ce uşor sună în cuvinte. E simplu să mergi pe drumul cunoscut pentru că nu necesită efort. Dar este oare cel mai bun? Abia marginea abisului obligă la hotărâri decisive. Şi astea luate în pripă. Ce bine ar fi dacă am avea timp să ascultăm şi să înţelegem ce pofteşte inima noastră. Poate aşa am găsi noi bucurii, fie ele chiar simple și trecătoare.

Și eu sunt înr-o căutare. Am prea multe întrebări, dar prea puţine răspunsuri. Încerc, experimentez – şi cel mai bine îmi iese în bucătărie! De asta pot doar să-ţi recomand să schimbi reţeta de chiftele. Este o reţetă perfectă pentru o pauză de o oră de meditaţie în bucătărie. Formezi în căuşul palmei nu doar chifteluţa, ci şi un ghem de gânduri. Le arunci în tigaie şi chimia universului îţi va oferi o porţie savuroasă de bucurie.

Echipament necesar

  • răzătoare (sau robot de bucătărie)
  • un vas adânc pentru prepararea compoziției de chiftele
  • tigaie pentru prăjit chifteluţele
  • o crăticioară medie pentru prepararea sosului
  • o strecurătoare

Pentru chifteluţe

  • 1 piept de pui tocat sau tăiat în bucăţi cât mai mici
  • 1 morcov ras prin răzătoarea mică
  • 1 ou
  • 1/4 varză medie rasă prin răzătoarea mare
  • 1/4 conopidă medie tocată în bucăţi mici sau rasă prin răzătoarea mare
  • 2 linguri de făină cu vârf
  • 1 lingură amidon
  • 2-3 linguri sos de soia dulce
  • jumătate de linguriţă boia iute (sau chili powder)
  • sare şi piper
  • ulei pentru prăjit
Se pregătesc toate ingredientele pe masa de lucru. Se amestecă într-un vas adânc: carnea de pui tocată, morcovul, conopida, varza şi restul de ingrediente, mai puţin sarea. Se amestecă bine până rezultă o pastă consistentă si lipicioasă. Sarea se adaugă la final. Cantitatea de sare variază în funcţie de cât de sărat este sosul de soia. Din compozitie formezi chifteluţe care se dau uşor prin făină şi se aşează pe o farfurie. Când ai format suficiente chifteluţe cât să le poţi prăji odată, se pune tigaia cu ulei pe foc. Chiftelele se pun la prăjit numai în uleiul încins. Se prăjesc pănă se rumenesc (devin galbene-maronii) şi se scot pe o farfurie cu hârtie absobantă petntru a îndeparta excesul de ulei. Se lasă deoparte şi se prepară sosul.

 

Pentru sos

  • 2 linguri ulei
  • 2 cm ghimbir tocat foarte fin
  • 4-5 căţei de usturoi tocați foarte fin
  • 1 ardei iute tocat
  • o linguriță de zahăr sau miere
  • 2 linguri sos de soia dulce
  • 1 1/2 linguriță amidon amestecat în 3-4 linguri de apă
  • sare (opțional)
  • 5-6 frunze de ceapă verde
Ghimbirul, usturoiul şi ardeiul iute se prăjesc într-un pic de ulei pentru 1-2 minute la foc iute. Se adaugă o ceaşcă de apă, sosul de soia, zahărul şi se lasă un minut la foc mediu. Apoi se adaugă amidonul, turnându-l printr-o strecurătoare fină şi amestecând în continuu ca să nu se formeze cocoloaşe. Sare se adaugă numai dacă mai este nevoie (sosul de soia este suficient de sărat). Se obţine un sos de consistenţa mierii. Se presara ceapa verde tocată. Apoi se înglobează chiftelele în sos având grijă să nu le rupem. Se oprește focul. La final sosul trebuie să îmbrace delicat chifteluţele, dar să nu le permită să înoate într-o baltă de sos precum marinatele clasice. Se garniseşte cu ceapă verde şi se servesc reci sau calde cu garnitură de orez, piure, salată sau ca aperitiv cu câte o scobitoare înfiptă în inimă.

Chifteluțele manciuriene sunt ușoare și au o savoare deosebită dată de varză și de conopidă. Legumele compensează gustul puternic de carne prajită, iar sosul dulce-sărat întregește aroma exotică.

Pofteşte de-ţi doreşte!

Ingrediente chiftelute manciuriene

Ingrediente sos chiftelute manciuriene

Chiftelute chinezesti manciuriene

Chiftelute in sos manciurian

Farfurie cu chiftele manciuriene

   Gustare   Pui   Sos  


Cristi si Adriana