Gobi manciurian simplificat

Gobi manciurian

Am citit pe undeva că „alegerile noastre țin pe jumătate de noroc”. Ei bine, dacă-i așa, atunci eu am avut noroc când am ales să simplific rețeta de gobi manciurian. A fost o întâmplare generată de foame. Rețeta clasică necesită destul de mult timp pentru a fi preparată și nu aș fi avut răbdarea necesară. În loc să fac conopidă pané, am folosit ouăle sub formă de omletă, iar feliile de conopidă le-am prăjit separat. Ce surpriză plăcută a fost să constat că e foarte ușor să faci ceva la fel de bun în mai puțin timp.

Cel mai mult am mâncat gobi manciurian în sudul Indiei. La început ne-a fost greu să credem că banala conopidă se poate transforma în ceva atât de bun. După cum îi spune numele, este o reţetă chinezească, care a fost preluată de indieni şi de celelalte popoare din sud-estul Asiei. Poate fi preparată în două variante: cu mult sos, transformându-se într-un curry mai puţin condimentat şi uşor dulceag sau, cu foarte puţin sos, sub forma unui aperitiv.

După părerea mea este cel mai bun fel de mâncare cu conopidă!

Echipament necesar

  • o tigaie mare
  • un mixer pentru sosul de roşii
  • o oală de 3-4 L
  • o strecurătoare

Ingrediente:

  • o conopidă mică tăiată în bucăţi mici
  • 100 mL ulei
  • omletă din 3 ouă tăiată cuburi
  • o ceapă medie tocată mărunt
  • un ardei roşu tocat mărunt
  • un ardei iute tăiat rondele
  • o linguriţă de zahăr (opţional)
  • 4 cm ghimbir tocat foarte mărunt
  • 5-6 căţei de usturoi tocaţi foarte mărunt
  • o linguriţă boia dulce
  • 1/2 – 1 linguriţă boia iute
  • o linguriţă de turmeric
  • 3-4 roşii decojite şi pasate cu mixerul sau o lingură de bulion
  • 250 mL apă
  • 30 mL sos de soia
  • 1 lingură rasă de făina de orez sau amidon înmuiat în apă
  • ceapă verde tocată pentru ornat
Se prăjeşte conopida în puţin ulei la foc iute până când se rumeneşte uşor la suprafaţă, dar rămane crocantă. Se dă deoparte şi, în aceeaşi tigaie, se face o omletă tip clătită. Se scoate pe o farfurie şi se taie pătrăţele. Se ţin toate ingredientele la îndemână, pentru că se lucrează la foc iute. Boiaua şi turmericul se amestecă şi se înmoaie cu puţină apă, astfel încât se formeze o pastă. Într-o cratiţă de 3-4 L neaderentă, se căleşte la foc iute, în puţin ulei, ceapa şi ardeiul (şi zahărul) . Când ceapa e rumenită uşor se adaugă ghimbirul şi usturoiul (sau pasta de ghimbir cu usturoi). Se adaugă pasta de condimente, apoi sosul de roşii, apa şi sosul de soia. Se lasă să fiarbă 5 minute la foc mic şi, la final, se adaugă amidonul trecându-l prin strecurătoare şi amestecând energic în sos pentru a împiedica formarea de cocoloaşe. Se opreşte focul şi se adaugă în sos conopida prăjită şi omleta tăiată cubuleţe. Se garniseşte cu ceapă verde tocată şi se serveşte cu orez.

Tu când încerci o porţie de gobi manciurian?

Ingrediente pentru gobi manciurian

Bol cu gobi manciurian cu orez prajit

   Curry   Sos   Vegetarian  


Adriana