Gobi manciurian

Reţetă de gobi manciurian

Îmi place să petrec timp în bucătărie. Sunt singură cu mine însămi şi mintea îmi este ocupată cu gânduri personale şi atât. Aşa vad eu bucătăria şi gătitul. Spaţiul meu, timpul meu. Îmi place singurătatea asta creativă. Apoi îmi place să mănânc. Am în minte gustul mâncării încă dinainte de a mă apuca de gătit. Construiesc gustul încercând mereu şi adăugând ingrediente după gust. Într-o astfel de dispoziţie am făcut reţeta clasică de gobi manciurian, care mi-a amintit de gobi-ul pe care l-am mâncat de des în sudul Indiei.

Gobi manciurian este o reţetă chinezească adusa de chinezi în India și în alte țări din sud-estul Asiei. Se poate prepara fie cu o cantitate mai mare de sos (sub forma unui curry) sau clasic, cu foarte puţin sos. Aici am experimentat reţeta clasică, o rețetă care, desi nu foarte complicată, necesită un pic mai mult timp pentru preparare. Însă aduce gustul minunat al Asiei la tine în farfurie.

Echipament necesar

  • o tigaie mare
  • un mixer pentru sosul de roşii
  • o strecurătoare

Ingrediente

Pentru marinarea conopidei:

  • o conopidă mică desfăcută în bucheţele mici
  • 2 linguri ulei
  • o linguriţă rasă de turmeric
  • 4-5 căţei de usturoi
  • 3 cm de ghimbir
  • un ardei iute
  • 2 liguri de apă

Pentru pané:

  • 2 ouă
  • o lingiriţă boia dulce
  • un praf de sare
  • 3 linguri făină
  • 2 linguri rase amidon sau făină de orez

Pentru sos:

  • o ceapă medie tocată mărunt
  • un ardei roşu tocat mărunt
  • un ardei iute tăiat rondele
  • 4 cm ghimbir tocat foarte mărunt
  • 5-6 căţei de usturoi tocaţi foarte mărunt
  • o linguriţă boia dulce
  • 1/2 – 1 linguriţă boia iute
  • o linguriţă de tureric
  • 3-4 roşii decojite şi pasate cu mixerul sau o lingură de bulion
  • 150 – 200 mL apă
  • 30mL sos de soia
  • 1 linguriţă făina de orez sau amidon înmuiat în apă
  • frunze de ceapă verde tocată pentru ornat

Conopida se desface în bucheţele mici. Toate ingredientele pentru marinarea conopidei se pun în vasul înalt al mixerului vertical şi se mixează până se obţine un amestec omogen. Conopida se poate lăsa la macerat în acest amestec o jumătate de oră. Apoi, tot în vasul înalt al mixerului vertical, se prepară şi aluatul pentru pané. Conopida care a stat la macerat se trece apoi prin aluat şi se prăjeşte în ulei la foc iute, cât să se rumenească, iar la interior să rămână uşor crocantă. Se scoate pe o farfurie cu hârtie absorbantă şi se dă deoparte.

Pentru sos e important să avem toate ingredientele la îndemână, pentru că se lucreză repede, la foc iute. Se călesc usturoiul, ghimbirul, ceapa, ardeiul roşu şi ardeiul iute în puţin ulei. Când ceapa s-a rumenit uşor se dă focul la mic şi se adaugă boia şi turmericul amestecate cu puţină apă.  Se adaugă sosul de roşii pasat la mixer şi sosul de soia. Nu se adaugă sare la prepararea sosului deoarece sosul de soia este suficient de sărat. Opţional se poate adauga zahăr pentru un gust dulceag. Se lasă la fiert cca 5 min. Se adaugă amidonul înmuiat în apă, trecându-l prin strecurătoare şi amestecând în continuu ca să nu se formeze cocoloaşe. Când sosul s-a îngroşat, se opreşte focul.

Conopida pané se adaugă în sos abia după ce s-a oprit focul sau înainte de a fi servită, altfel pané-ul se va desprinde şi va pluti în sos. Se serveşte garnisită cu frunze de ceapă verde tocată fin, atât caldă, cât şi rece, cu orez sau simplă.

Dacă pare prea complicat sau crezi că nu ai timp destul, poţi să prepari un gobi manciurian simplificat, dar îţi recomand această reţetă pentru o cină asiatică autentică.

Poftă bună!

Gobi manciurian cu orez prăjit
Gobi manciurian (conopidă pane în sos)
Sos manciurian

   Garnitura   Sos   Vegetarian  


Adriana

  1. Ali Ben Oit

    Pare delicios, deabia astept sezonul conopidei.
    Multumesc pt. idee,
    Ben Oit

    Raspunde

Spune si tu: