Curry cu pui – gustul care se invata

Reteta curry cu pui

Orice se poate învăţa! De-a lungul vieţii învăţăm nenumărate lucruri: să mergem, să vorbim, să scriem. Ne însuşim norme sociale şi morale, ne îmbrăcăm adecvat şi servim masa frumușel, cu tacâmuri. Învăţăm până şi gusturile. Mă refer în special la simţ, nu doar la capacitatea de a aprecia arta. Bebeluşii preferă gustul laptelui praf, iar noi pe cel al fresh-urilor din reclamele TV. În funcţie de cum am văzut la părinţi, mâncăm brânză cu mămăligă sau cu struguri. Abia apoi învăţăm să apreciem gusturi noi.

Există oare ceva ce nu putem învăţa atâta vreme cât suntem capabili să ne educăm până şi simţurile? Şi ce înseamnă asta de fapt când vine vorba despre gusturile care ne plac?

La început, curry-ul indian a stârnit în mine controverse. L-am încercat prima dată la un restautant indian în Bucureşti. Nu am fost impresionată, dar nici nu am lăsat în farfurie. Nici bun, nici rău, picant şi diferit. Îl evitam dacă aveam posibilitatea. Odată ajunşi în ţara curry-urilor, nu am mai avut de ales. Exista o formă de curry la toate cele trei mese ale zilei, fără excepţie. După două luni, ajunsă acasă, m-am trezit că mie chiar îmi plac curry-urile şi că îmi lipsesc.

Dezvoltă-ţi şi tu gustul pentru curry!

Echipament necesar

  • O cratiţă sau oală de 3-4L

Ingrediente

  • 3 cm ghimbir tocat mărunt
  • 5-6 căţei usturoi tocat mărunt
  • 2 cepe mari tocate julien
  • un ardei iute tocat
  • 2 linguri bulion sau 2-3 roși decojite și pasate cu mixerul
  • 6 cartofi mici tăiați în sferturi
  • 1 piept de pui dezosat, fără piele şi tăiat cuburi
  • 1 1/2 linguriţă curry powder amestecat cu un pic de apă cât să formeze o pastă
  • frunze de coriandru sau de ceapă verde tocate, pentru ornat
  • 1 baţ scorţișoară
  • 2 bucăți anason stelat
  • 4-5 buc cardamon
  • apă sau supă de pui
  • piper
  • sare
  • ulei
Se pregătesc toate ingredientele pe masa de lucru. În uleiul încins se pun băţul de scorţişoară, cardamonul zdrobit și anasonul stelat. Se prăjesc ușor până când încep să elibereze aroma, fără să le ardem. Se adaugă ceapa. Când ceapa este aurie, se adaugă ardeiul iute, usturoiul și ghimbirul tocate foarte mărunt (sau o lingură de pastă de ghimbir și usturoi). Pasta de curry se pune peste ceapă imediat după pasta de ghimbir și usturoi sau la jumatate de minut de usturoiul și ghimbiul tocat. Cartofii și pieptul de pui se aruncă (cu putere) în oală și se completează cu apă sau supă de pui cât să acopere ingredientele. Se dă focul la mic. Când cartofii au fiert se adaugă sucul de roșii, sare, piper. Se mai ţine pe foc 5 minute și la sfârșit se ornează cu frunze de coriandru sau de ceapă verde tocate.

Am întâlnit acest curry cu pui atât în India, cât şi în Malaezia. Este foarte gustos şi uşor de făcut, numai bun să-ţi farmeci prietenii cu arome asiatice. Ingredientele sunt disponibile în supermarket-urile mari. Se serveşte cu orez, orez prăjit sau chapati, la prânz sau la cină. Curry-ul se pune pe masă într-un vas din care fiecare mesean se va servi. La fel şi orezul.

La această rețetă ar fi trebuit să adăugăm chiar la început (odată cu scorțișoara, anasonul stelat și cardamonul) și câteva frunze de curry proaspete, de care ne putem lipsi. Le-am exclus intenționat din rețetă pe motiv de lipsă desăvârșită de pe piața românească. Da, știu că se găsesc frunze de curry uscate la diferite magazine online. Nu le-am folosit, dar internetul zice că nu păstrează deloc aroma.

Totuşi, experimentele sunt permise și încurajate!

Ingrediente curry cu pui

Farfurie cu curry de pui

Curry de pui cu orez fiert

   Curry   Pui  


Cristi si Adriana