Dhal indian experimentalist

Reteta dhal indian cu mazare uscata

Învăţăm să ne placă Mozart sau ritmurile africane în funcţie de zona geografică în care ne-am născut. Ne îmbrăcăm în concordanţă cu regulile sociale din ţara noastră. Mâncarea locală reprezintă reperul în domeniu şi orice gust nou e privit cu reticenţă. Ne ascundem în spatele zicalelor de genul „gusturile nu se discută”, dar în mintea noastră interpretăm obiceiurile cunoscuţilor. Încercăm să ne explicăm anomaliile şi, prinşi in cotidian, uităm că nu suntem toţi la fel. Şi apoi ne mirăm că ne descoperim intoleranţi?

Nu judeca, experimentează, ca să inţelegi mai bine!

Dhal-ul cu mazăre este unul dintre cele mai gustoase dhal-uri. Este preferatul meu pentru că e dulceag ca mazărea și picant ca un curry. Mazărea îi dă consistenţă şi scorţişoara aromă nemaipomenită. Dacă îți place fasolea iahnie atunci sunt sigură că o să-ți placă și dhal-ul indian cu mazare uscată.

Echipament necesar

  • un castron pentru înmuiat mazărea
  • o oală 3-4 L
  • o tigaie

Ingrediente

  • 250g mazăre uscată
  • o linguriță boia dulce sau iute
  • o jumătate de linguriță turmeric pudră
  • 4-5 căței usturoi tocați mărunt
  • 3-4 cm ghimbir tocat mărunt
  • 750 mL apă pentru fiert
  • o ceapă mare tăiată julien
  • un băț de scorțișoară
  • un ardei iute uscat sau proaspăt tăiat în sferturi
  • 5 linguri ulei
  • o jumătate de linguriță semințe de chimen zdrobite
  • frunze de coriandru tocate
Mazărea se spală în mai multe ape și se pune la înmuiat peste noapte în multă apă. Vara se pune vasul la frigider deoarece e prea cald și începe să fermenteze până a doua zi. A doua zi se scurge apa neabsorbită, se adaugă 750 mL apă caldă și se pune la fiert împreună cu praful de boia și de turmeric, ghimbirul și usturoiul. Când mazarea a fiert se pun în tigaie în uleiul încins bățul de scorțișoară, semințele de chimen și ardeiul iute, apoi ceapa. Când ceapa s-a rumenit se adaugă peste mazărea fiartă, se amestecă și dhal-ul e gata pentru a fi servit!

Acest dhal poate fi servit cu chapati (turte), orez sau simplu. Are un conținut ridicat de proteine, este sățios și delicios în același timp. Mie îmi place cu chapati și cu sos indian cu iaurt și castravete.

Ţie cum îți place? Cum, nu ai încercat încă dhal-ul cu mazăre?

Ingrediente dhal indian cu mazare

Mazare uscata pentru dhal

Ceapa rosie tocata julien

Frunze de coriandru

Turmeric, boia, garam masala

Dhal indian cu mazare

Bol cu dhal vegan cu mazare

   Dhal   Garnitura   Vegan   Vegetarian  


Adriana

  1. Mihai

    Am facut in seara asta! Doar ca am inlocuit mazarea cu fasole mung. Lasata la incoltit peste noapte in stergar!
    A iesit „muuung”! Si iute. Si buna.

    Raspunde
    • Adriana

      Ce frumos, primul experiment reușit! Mă bucur tare!
      Care-i următorul?

      Raspunde

Spune si tu: