Am mâncat bame!
Pentru prima dată în viaţa mea am mâncat bame în această masala indiană. În Malaezia, la 35 de ani! Când eram mică, mama şi bunica mi-au spus că mâncarea de bame e cleioasă şi greţoasă. Le-am crezut pe cuvânt şi, ca un copil cuminte şi ascultător, nu mi-am dorit să o încerc.
Atunci când vine vorba de alegeri, suntem mânaţi de nevoia de a avea modele, lideri. Apartenenţa la un grup ne oferă confort şi ne face viaţa mai uşoară. Nu mai avem responsabilitatea deciziei, nici nu mai consumăm timp să ne gândim hotărârile. Au facut-o alţii înaintea noastră. Alegem mai uşor un produs cu reclamă insistentă şi facem copii pentru că aşa se face. Indiferent de magnitudinea deciziei, totul este prestabilit, noi doar urmăm calea bătută de alţii. Câteodată ne trezim, realizăm ce facem şi ne speriem. Vrem să călcăm alături, dar nu cutezăm pentru că asta presupune să regândim totul, să ieşim din zona de confort. E greu să ne asumăm noutatea. Obosim repede şi ne întoarcem la cărarea cunoscută, spunându-ne că strugurii sunt acri şi bamele cleioase.
Masala indiană cu bame sau bhindi masala este un fel de tocăniță cu bame și condimente indiene. Este delicioasă, vegetariană, ușor de preparat. Și nici nu are consistența lipicioasă a mâncării românești de bame. Pe cuvânt!
Tu îndrăzneşti să încerci masala indiană cu bame?
Echipament necesar
- o oală neaderentă de 2-3 l
Ingrediente
- 250 g bame tăiate rondele
- o linguriță rasă de semințe de chimen
- 2 -3 linguri ulei pentru prăjit
- 1 ceapă mare tăiată julien
- 3 căței usturoi tăiați felii
- 2 roșii mari tocate (decojite)
- 1/2 linguriță turmeric pudră
- 1/2 linguriță boia iute sau dulce (chili powder)
- 1 ardei iute mic
- o lingură zeamă de lămâie
- sare și piper
Masala sau zacuscă sau tocăniță, oricum vrei să o numești, este bogată în fibre și foarte, foarte gustoasă. Mi-am propus să încerc să conserv bhindi masala pentru la iarnă în borcane. O să-ți spun ce-mi iese.
Până atunci, experimentază cu încredere un gust nou și bun!
Mihai
De unde se pot cumpara bame (in Bucuresti) de acelasi calibru ? Bamele cumparate de mine din piata erau la 1/4 ca dimensiune din cea mai mica vizibila in poza ta.
Bamele nu se oparesc inainte de a fi puse in tigaie ?
Uleiul pentru prajit este vreunul anume sau e suficient sa fie vegetal ?
Multumesc anticipat pentru raspuns,
Mihai
Adriana
Bună Mihai. Nu am apucat să mă uit după bame încă, dar, în acest caz, mărimea nu contează :) Contează totuși „vârsta”. Bamele „bătrâne” devin lemnoase și greu de mestecat. Dacă vârful se rupe ușor, sunt tinere și bune.
Nu se opăresc înainte de a fi prăjite, tocmai pentru a evita „încleierea”.
Cred că merge cu orice fel de grăsime, eu am folosit un ulei vegetal oarecare.
Sper să te ajute informațiile, spor la gătit!
Mihai
Adriana,
M-au ajutat informatiile. Reteta s-a executat la sfarsitul de saptamana cu bame de acelasi calibru. Nu erau tinere dar nici batrane … as zice ca erau „adulte”. 5 lei per kilo. Cantitatea neta a fost tripla fata de ce ai scris tu asa ca am triplat si celelalte ingrediente. Data viitoare voi reduce ceapa (pentru 750 grame de bame) – 2 in loc de 3 – si voi fi mai atent cu ardeiul iute. Neavand proaspat am folosit 3 ardei uscati kashmiries chillies :) A iesit cam prea picanta masala :) si a fost buna si de luat la caserola la job. Reteta se va mai executa.
Multumesc,
Mihai