Gem de mango (furat de la maimute)

Reteta gem de mango

Există vreo asemănare între măr și mango?

Da! Cel puțin două: sunt ambele fructe exotice și ambele cresc pe marginea drumului. Depinde în ce regiune geografică te afli. A fost surprinzător pentru mine să văd că malaezienii și indonezienii nu dau doi bani pe mango, dar în același timp plătesc 15 lei pentru un „exotic” kilogram de mere – aproape de trei ori mai mult decât pe mango. În același timp adună mango delicios care „face mizerie” în curte și îl lasă în junglă pe marginea drumului pentru a hrăni maimuțele. I-am ajutat pe câţiva localnici la „curățenie”. Am luat mâncarea de la gura maimuțelor şi nu ne-a părut rău. Cu zeamă scurgându-ni-se pe coate, ne-am desfătat cu fructele zemoase şi dulci. Cu restul lor am făcut un gem de mango de ne-am lins pe degete încă două zile.

Echipament necesar

 • o oală neaderentă de 2-3L

Ingrediente

 • 2 mango mari coapte bine, curățate de coajă și tăiate cuburi
 • 4 linguri de zahăr sau mai mult în funcție de cât de copt este mango
 • o lingură zeamă de lămâie (opțional)
Se curăță mango și se taie în bucăți cât mai mici. Se pune zahărul peste fruct și se lasă 20 min, apoi se pune pe plită și se fierbe la foc mic 15 minute (până capătă consistență de gem). Când se ia de pe foc se adaugă zeama de lămâie și se amestecă bine. Se păstrează în borcan, la frigider.

Gemul de mango păstrează savoarea fructului, dar și gustul acela un pic rășinos al cojii. Seamănă doar un pic cu gemul de caise. Eu am folosit mango bine copt (la el în copac, nu la cuptor). Un mango bine copt nu are gust acrișor şi e zemos ca o piersică răscoaptă. Este excelent cu clătite sau cu roti jala.

Când pleci în vacanţă, i-aţi cu tine pofta pentru fructe exotice!

Gem de mango pe paine prajita

Mic dejun cu gem de mango

   Desert   Vegan   Vegetarian  


Adriana

 1. Elia Valentino

  Buna…
  Nu am stiut ca märul este fruct exotic !!!! De ce faci doar din 2 mango ?? Nu trebuie o cantitate mai mare ??
  Succese, Elia

  Raspunde

Spune si tu: