Orez prajit cu ou – bucurie simpla

Reteta orez prajit cu ou

Printre lucrurile importante care ne umplu viaţa, se ascund bucuriile simple. Ele dau frumuseţea clipelor de vacanţă sau a orelor de după program, când uităm de dead-line-uri şi de to do-uri.  Atunci acordăm atenţie completă momentului, nefăcând nimic sau bucurându-ne într-adevar de ceea ce facem. Bucuria asta banală vine atunci când ne facem timp pentru a vedea şi a simţi lucrurile minunate din jurul nostru, indiferent cât de mici şi nesemnificative par. Pentru mine călătoriile cu puţine bagaje şi buget redus m-au făcut să-mi amintesc că şi din lucruri simple se nasc experiențe frumoase şi trăiri intense. Un apus de soare superb nu e mai puţin frumos pentru că noaptea o voi petrece într-o colibă mizeră de bambus şi nici orezul prăjit la coltul străzii nu e mai puţin bun decât cel de la reataurant. (Cel puţin aşa e în Malaezia.)

Tu ce bucurie simplă ţi-ai satisfăcut azi?

Nasi goreng telur sau „orez prăjit cu ou” este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare în Malaezia și Indonezia. Există numeroase rețete de orez prăjit: vegetarian, cu ou, pui, creveți sau anșoa, cu sosuri diverse. Se găsește la restaurant sau la colțul străzii și se servește aproape la orice masă: mic dejun, prânz sau cină. De obicei se folosește orezul fiert la abur vechi de o zi, dar e la fel de bun cu orez proaspăt fiert și răcit. Se prepară în wok la foc iute, amestencând continuu – metoda stir-fry.

Echipament necesar

  • un wok mai mare sau o tigaie mare neaderentă

Ingrediente

  • 3-4 linguri ulei
  • 400g orez fiert la abur și răcit
  • o ceapă tocată fin
  • 50g păstăi de fasole sau mazăre tăiate rondele
  • (sau 2-3 frunze de varză tocate fin)
  • o jumătate ardei (iute) roșu
  • omletă din 1-2 ouă tăiată cuburi (mărunțită)
  • un vârf de linguriță de turmeric pudră (opțional)
  • sare și piper
  • funze de ceapă verde tocate pentru ornat
Întâi se pregăteşte o omletă tip clătită care se răstoarnă pe o farfurie mare, se lasă să se răcească şi se taie cuburi. Se pregătesc, se toacă și se pun la îndemână şi restul de ingrediente. Se încinge uleiul în wok până cand începe să fumege ușor. Se călesc ceapa, păstăile (sau varza) și ardeiul amestecând în continuu (cca 1 minut). Se adaugă omleta și orezul fiert. Orezul trebuie să se desprindă bob cu bob. Se pune sare, turmeric (opțional) și se mai amestecă pentru încă un minut. Puteți folosi un castron mai mic ca matriță pentru a forma un mușuroi de orez prăjit cu ou pe farfuria în care se servește (ca în poza de sus). Peste orez se presară câteva frunze tocate de ceapă verde, ceapă prăjită, anşoa sau mini-creveţi săraţi, uscaţi şi prăjiţi. Se servește ca atare sau în diferite combinații – cu curry, cu salată de castraveți și sos de alune sau cu frigărui de pui (chicken satay).

Înainte să mergem în India nu eram nici noi mari amatori de orez. Acum însă nu ne putem imagina viața fără el. Tot nu ne place pilaful cleios, dar mâncăm cu placere orez prăjit dimineața, la prânz și seara.

E gustos, sățios, hrănitor şi simplu!

Orez prajit cu ou, ansoa si creveti

   Garnitura   Gustare   Orez prajit   Vegetarian  


Adriana