Curry thailandez cu pui – bun de tot

Reteta curry thailandez cu pui

Când avem chef de răsfăţ, spunem că vrem „ceva bun”. Dar ce îneamnă „ceva bun”? Unii preferă o porţie zdravănă de papanaşi, cu smântână din belşug şi cu dulceaţă de vişine ca la bunica. Alţii se dau în vânt după un sashimi exotic cu mult wasabi de-ţi pocnesc urechile precum porumbul de floricele. Fiecare are viziunea lui despre „ceva bun”, viziune care se extinde în viaţa de zi cu zi şi asupra felului în care vedem lumea. Poţi considera că faci un lucru bun dând ceva de mâncare unui cerşetor pe stradă, în timp ce doamna care trece pe lângă tine în acel moment te acuză din priviri pentru că întreţii acest flagel social. Tu poate ştii că cerșetorul a fost profesor, ea nu. În acelaşi timp, nici tu nu poţi să negi existența mafiei cerşetorilor. Şi uite aşa ai făcut un lucru bun, considerat nebun. Noroc că nu vorbim acum despre lucrurile astea complicate, ci doar despre mâncare!

Nu te sfii, îndrăzneşte să pofteşti la curry-ul ăsta thailandez cu pui! După părerea mea, e cel mai bun curry pe care l-am mâncat vreoadată.

Un curry thailandez cu pui are nevoie de lapte de nucă de cocos. De fapt, în sud-estul Asiei, smântâna și iaurtul au fost înlocuite cu laptele de nucă de cocos. Acesta atenuează ușor tăria condimentelor și, în acelaşi timp, conferă o aromă deosebită mâncării. Curry-ul thailandez cu pui este genul acela de mâncare asiatică pe care poți să o servești şi copiilor, dar şi celor care au jurat că nu mai pun în gură bucate exotice. Nu glumesc când spun că este un curry bun de tot.

Şi se prepară atât de uşor!

Echipament necesar

 • O oală sau cratiță de 3-4L

Ingrediente

 • 1 piept de pui dezosat, fără piele și tăiat cuburi (sau pulpe de pui)
 • 3-4 cartofi tăiați bucăți mari
 • 400 ml lapte de nucă de cocos dens
 • 150-200 ml supă de pui (opţional)
 • 2 bețe de lemon grass
 • 2 frunze kaffir lime
 • 2 cm ghimbir tocat mărunt
 • 2 cm galangal tăiat felii
 • 1 ardei iute tăiat bucăți de 1 cm
 • 2 cm turmeric proaspăt sau o linguriță pulbere
 • 1 ceapă mare tăiată julien
 • o linguriță rasă de pastă de creveți prăjită în puțin ulei pentru a atenua mirosul puternic
 • sare și piper
Întâi se pregătesc toate ingredientele. Ceapa se taie julien, turmericul și ghimbirul în bucăți mici, galangalul, frunzele de lămâi și lemon grass-ul se zdrobesc pentru a elibera aroma. Toate ingredientele se amestecă în oala în care se vor găti, adăugând la sfârșit supa de pui. Dacă nu ai găsit lapte de nucă de cocos dens, poți folosi lapte de nucă de cocos lichid. În acest caz e nevoie de o cantitate mai mică de supă de pui. Se adaugă o linguriță rasă de pastă de creveți, sare și piper. În cca 30 de minute, puiul și cartofii sunt fierți. Galangalul și lemon grass-ul se pot scoate înainte de a servi curry-ul thailadez cu pui. E bun ca atare sau cu orez prăjit sau fiert.

Te sperie ingredientele? Nu te panica! Am soluții pentru aproape toate ingredientele exotice din această reteță. Știu că la noi nu găsești galangal. Nu contează, se poate și fără. Ghimbirul este considerat înlocuitor pentru galangal și e deja în lista de ingrediente. Lemon grass-ul poți să-l înlocuiești cu o linguriță de răzătură proaspată de lămâie. În ceea ce priveste frunzele de kaffir lime, pot să-ți spun doar că miros la fel de bine ca frunzele lămâiului pe care tanti Nuți de la doi îl ține pe casa scărilor de vreo doi ani și tu te tot împiedici de el când duci gunoiul. N-o să recunosc că ştii de la mine, dar acum e timpul să-i găsești o utilitate lămâiului. Iar dacă tanti Nuți nu stă pe scara ta, nu-i nicio problemă. Pasta de creveți se găsește de vânzare la unele magazinele online, dar poți să încerci prima dată rețeta și fără acest ingredient.

Experimentează!

Ingrediente curry thailandez

Curry thailandez cu pui

Bol cu curry thailandez

   Curry   Pui  


Cristi si Adriana